Skip to main content

Az én történetem

„Egész szakmai életemet a hazám szolgálatának szenteltem.”

Ivan Korčok
A Szlovák Köztársaság
elnökjelöltje

A diplomácia és a hazám szolgálata számomra sorsszerű választások. Természetesen, az én Soňámon kívül, akivel már 35 éve vagyunk házasok, s akivel felneveltük két nagyszerű fiunkat, Viktort és Marekot.

Hogy a jövőben én is diplomata leszek, arról zöldfülűként csak álmodni mertem. Szüleim keményen és becsületesen dolgoztak, de ez a múlt rendszerben mégsem volt elegendő a megfelelő “káderjelentés” megszerzésére. Édesanyám ápolónő volt, édesapám mentőautó-sofőr, egyikünk sem volt a kommunista párt tagja.

Ez fordulópont volt nemcsak az országunk jövője szempontjából, hanem az én és Soňa életében is. Ideálokkal teli fiatalokként, akik vágynak a nyitott és tisztességes életre, nem láttuk értelmét egy olyan országban maradni, amely nem szabad. Épp ezért tartozom még nagyobb hálával azoknak, akik a sorsdöntő pillanatokban kiálltak a tribünökre s bátorságot öntöttek belénk is a köztereken, hogy szembeszálljunk az elnyomással.

Így Csehszlovákia mégiscsak a hazánk maradt. Két év múlva a Smena napilapban egy hirdetésre lettem figyelmes, hogy a Komenský Egyetem Jogi Karán nemzetközi kapcsolatok szakot nyitnak. Tüstént világossá vált számomra, hogy ez a megfelelő út, amelyen haladni szeretnék. Hálával tartozom ezért a feleségemnek is, aki dolgozott és mindkettőnket eltartott, míg én ismét az iskolapadot koptattam.

Ezután 1993. január 1-jén megalakult az önálló Szlovák Köztársaság. Lehetőséget kaptam a hazám szolgálatába lépni [vstúpiť do služby mojej vlasti] és megkezdtem munkámat a Külügyminisztérium alkalmazásában. Az egész szakmai életemet a hazám szolgálatának szenteltem, legyen szó akár a Bonnban, Berlinben vagy Washingtonban töltött kiküldetésemről.

A legtöbben mint diplomatát ismernek engem, sportolóként kevésbé. Mindazonáltal, a sport nagy szerepet tölt be az életemben. Szülővárosomban, Besztercebányán, junior szintű, majd Pozsonyban profi röplabda-játékos voltam. A mai napig imádom ezt a sportot.

Meglepő módon a diplomáciában és a sportban sok a közös. Arra törekedünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Fontos az alapos, rendszeres felkészülés, a kitartás és hogy ne adjuk fel a küzdelmet. Elengedhetetlen az együttműködés és a sportszerűség. Eltökéltnek, bátornak kell lenni.

Minden hatalmon lévő kormány ideje alatt a hazám érdekeit képviselve dolgoztam és mindig egy cél szem előtt tartva: hogy Szlovákia erősebb, biztonságosabb legyen, hogy a szabad világ része maradjon, s egy jobb élet hazája.

A mai napig emlékszem arra az érzésre, amikor 1997-ben a szomszédaink, Csehország, Lengyelország és Magyarország meghívást kaptak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, de Vladimír Mečiar vezetése alatt Szlovákia részvételével senki nem számolt. Visszaemlékszem arra az elégedettségre is, amit akkor éltem át, amikor a meghívás 1999-ben megérkezett s alkalman nyílt a NATO-ba való belépési tárgyalásokon a szlovák delegációt vezetni. Annak köszönhetően, hogy végre ezen nagy presztizsű szervezet tagjai vagyunk, Szlovákia már biztonságosabb ország.

A felső szintű diplomáciában tisztségeimet mindig pártsemleges diplomataként töltöttem be, mint ahogy az államtitkári posztomat is, amikor az Európai Únió Tanácsának sikeres szlovák elnökségét segítettem elő. 2020-ban miniszterként felelősséget vállaltam a szlovák diplomácia vezetéséért a legnehezebb válságok idején, mint a világjárvány és a szomszédos Ukrajna elleni orosz katonai agresszió.

2023 augusztusában bejelentettem, hogy indulok a Szlovák Köztársaság elnöki tisztségéért folytatott választásokon. Meggyőződésem, hogy az ország elnökeként kamatoztatni tudom Szlovákia érdekében a sokéves, gazdag diplomáciai tapasztalataimat, elősegíteni az együttműködést és sportszerűséget. Kimondhatatlanul hálás vagyok, hogy jelöltetésemet aláírásával több mint negyvenezer szlovák állampolgár támogatta.

Olyan köztársasági elnök szeretnék lenni, aki elhozza hazánkba az egyensúlyt, hogy az elnöki hivatal ne legyen a hatalmon lévő kormány és csak egy párt szócsöve. Mindig védeni fogom a szlovák állampolgárok érdekeit, amikor ezt a szükség megkívánja. Tisztességesen, de erélyesen.

Megtiszteltetés lenne számomra, ha a hazám szolgálatát a jövőben mint a köztársaságunk elnöke folytathatnám.

Segítsen a nyomtatott anyagok terjesztésében

Szeretne nekem segíteni a kampányban? Van kedve, energiája és szabadideje a közeljövőben a környezetében széthordani nyomtatott anyagokat? Kérem, töltse ki az űrlapot és ha vannak barátai, ismerősei, akik szintén be tudnának segíteni, kérem, szóljon nekik is. Hálás leszek az Ön segítségéért!

Szeretnék segíteni

Feliratkozás hírlevelünkre


    © 2024 Ivan Korčok